Noaa műholdak vétele Úrkúton

Quadrifilar helicoidal (QFH) antenna

Aki már megpróbálta a Noaa műholdak adását venni, szembesült azzal, hogy a műholdak vételére nem minden antenna jó. Nem elég, ha az antenna körkörös vételre alkalmas. A vett kép zajos, ismétlődő interferencia zavarja és a végeredmény zavaros kép lesz. Az időjárási műholdak vételéhez ajánlott a quadrifilar helicoidal (QFH) antenna. A kereskedelemben kapható változatok túl drágák, rézcsőből készülnek, ezért az utángyártásuk bizonyos szakmai jártasságot igényel.

Az interneten kutatva több helyen is találkozhatunk olcsó és könnyen megmunkálható anyagokból (műanyag villanyszereléshez használt csövek, villanyszerelési műanyag dobozok és kellő merevségű 50 Ohmos koaxiális kábel) készíthető antennával.
Szerszám igénye minimális: fúrógép, fúrószár, melegragasztó pisztoly. Aki nem akar forrasztani, az a kötéseket sorkapoccsal (csokival) is megoldhatja. Ez utóbbi esetben egy csavarhúzó is kell.

A megfelelő méretezéshez szükségünk lesz egy méretező programra, amit itt érhetünk el. Az oldalon eléggé részletesen el is magyarázzák az egyes alkatrészek elnevezését és segédábrán ábrázolják is az elhelyezkedésüket. Elsőre bonyolultnak tűnik, de ne ijedjünk meg. Ha figyelünk, akkor sikerülni fog. 

Ezen az ábrán látható a hurkok alsó és felső ponton történő kötés rajza. Segitségként: A belső kishurok mindkét végén a meleg érnek  és az árnyékoló harisnyának érintkeznie kell egymással.A többi kötésben nincs semmi trükk, a rajzról pontosan lemásolható. A koax kábel megfelelő vastagsága és merevsége a szél és időjárás állósághoz kell.

Ha elkészült az antenna, ne feledkezzünk meg a vizállóságról sem. Tömítsük a kereszt csövek végét és a kötéseket rejtő villanyszerelő dobozokat.

Kedvcsinálónak itt egy kép az általam elkövetett antennáról kb 3 óra munkával készült és nagyon jól működik.

Az utánépitéshez sok sikert.

 

Google PageRank