Noaa műholdak vétele Úrkúton

 NOAA időjárási képek

A NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) olyan műholdakat üzemeltet, melyek nem geoszinkron pályákon haladnak, így egy nap többször is megkerülik a földet. Feladatuk, hogy meteorológiai képeket készítsenek az útvonaluk fölött, melyeket rádióadásokon keresztül juttatnak el a földi észlelőállomásokra. A képeket Európába Észak-Déli, vagy Dél-Északi mozgás során küldik. Nem egy teljes kép készül az adott területről, hanem a műhold haladásának megfelelően csak egy-egy sáv kerül lefotózásra, melyek azonnal továbbítódnak a Föld felé. Egy ilyen teljes kép felrajzolásához szükséges idő -amíg a kép kezdetétől a műhold elér a végéig- általában 10 és 12 perc között van. Ennyi ideig lehet megfelelő jelszinttel vételezni az adást (úgymond keléstől-nyugvásig). Azt, hogy mikor melyik műhold fog adni, és milyen frekvencián kell figyelni, azt a képek felrajzolásához szükséges WXtoimg kliensprogramból lehet lehívni akár egy hónapra előre is naprakészen! A program letölthető innen

Hasznos segédprogram  az Orbitron, mely két dimenzióban ábrázolja a Föld vetületi képén, hogy melyik műhold pontosan hol jár, milyen pályán fog mozogni, valamint hogy melyik pillanatban mekkora lesz a vételkörzete. A program elindítása után az első lépés, hogy ki kell választani a noaa.txt fájlt a „TLE Betöltés” ikonra kattintva, majd a megjelenő listában a noaa könyvtárra duplán kattintva frissíteni kell azt. A frissítés után megjelenik a noaa műholdak listája azokkal együtt, amik már használaton kívül vannak. A dátumot és időt ábrázoló terület fölött a sim feliratra kattintva megnézhető, hogy hogyan fog mozogni a műhold a jövőben, az auto-ki újbóli átváltásával pedig a múltbeli mozgás nézhető meg felgyorsítva. A program letölthető innen.

A képküldési eljárás menete szinte teljesen azonos az SSTV üzemmódhoz, mindösszesen az adat kódolása, valamint a kliensszoftver tér el. A rádió hangfrekvenciás kimenetét össze kell kötni a hangkártya Line In bemenetével, ügyelve arra, hogy az adás során ne vezérlődjön túl a hangbemenet! A drága rádió vevő olcsón helyettesithető  egy USB-portba dugható DVB-T adapterrelA benne található vevő remek paraméterekkel bír így csak idő kérdése volt, hogy valaki SDR-rádióként kezdje használni. A zavartalan vételhez szükség van egy erre a célra tervezett Qfh antennára. 

A megfelelő jelszintet a bal alsó sarokban mutatja egy szám, ami zöld ha megfelelő a hangerősség, sárga, vagy piros ha halk, vagy ha hangos. A programba elsőként meg kell adni a saját koordinátáinkat, amelyekből a későbbiekben ki tudja számítani, hogy mikor, melyik műhold érkezik, és mekkora időtartamig lesz vételezhető! A 200.000 főnél több ember által lakott városok koordinátáit tartalmazza a program. Hogy mikor, melyik műhold fog adni, azt a File=>Satellite Pass List menüből lehet megtudni. 

 


Satellite pass list (műholdak elhaladásának paraméterei)


  
A kapott adatoknak megfelelően kell a rádión beállítani a vételi frekvenciát, és a kijelzett időpont előtt 1-2 perccel érdemes elkezdeni a figyelést. Az adatküldés folyamatos, így célszerű elindítani a felrajzolást, amint az adathang hallhatóvá válik, viszont arra ügyelni kell, hogy a nem megfelelő erősségű adások szinkronhibát okozhatnak, vagyis a felrajzolt kép azon túl hogy rossz minőségű lesz, még oldalirányban el is lesz tolva. Ez akkor okozhat nagyobb gondot, ha egy jól vételezett adásban keletkezik pár másodperces vételi zavar, ugyanis ilyenkor a zavar utáni képet eltolva rajzolhatja tovább! A megfelelő jelerősséget/képminőséget tapasztalati úton lehet megállapítani. A legjobban felügyelt rajzolást a Manual Test-tel lehet elérni, mivel ennek használatakor mi magunk indítjuk az adatrögzítést. Ez a parancs a File=>Record menüből érhető el. Itt célszerű a Record only funkciót használni. Ekkor a program csak rögzíti a műhold által adott nyersadatokat, melyekből a későbbiekben elő lehet állítani a kívánt képeket.

                                  Kompozit műholdkép 
 


A sikeresen felrajzolt kompozitot különböző térképek generálására lehet használni. Ilyen például a legegyszerűbb felhőzeti vagy ködtérkép, a vízfelszíni hőmérséklet, de egyes képeket akár 3D-s technikával is el lehet készíteni! A készíthető képek listája az Enhancements menüből hívhatóak elő. Alkalmazásukra példák a http://www.wxtoimg.com/pics találhatók, rövid angol leírással.
Akiknek nincs a műholdak vételére alkalmas rádiójuk, azoknak letölthető egy 15 MB-os wav fájl, mely egy teljes műholdadást tartalmaz. (Adatvesztési okokból nincs tömörítve!) Letöltés után a File=>Open audio file menüből megnyitható, és elkészíthetőek a képek, de akár egy valós műholdvétel is szimulálható vele. Ehhez a vételnél leírt módon kell cselekedni, és az adás elindítása után valamilyen programmal le kell játszani a felvételt. Ügyelni kell rá, hogy a File=>Mixer control menüben ilyenkor a Mono mix legyen kiválasztva, és hogy a felvétel hangereje ne legyen túlvezérelve! A hangból előállítható képek közül két példa itt látható: 

                                                           
                                            MCIR map colour IR                                                             Thermal

 

És  egy videón a programok müködés közben:

 

 

Forrás:http://users.atw.hu/

           http://joubert.hu/

 

 

 

 

Google PageRank